A więc zaczynamy.
Jak zapewne wiesz(lub nie) zupa to potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników. Jest to bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Pyszna zupka ziemniaczana.
Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. Potrawę tę można było przyrządzić w oparciu o bardzo twarde ziarna (fasola) lub mniej wartościowe części ciał zwierząt (kości).
W roku 1897 chemik Dr. Dupek Zupek opracował technologię
produkcji zupy skondensowanej. Dzięki temu pomysłowi zmniejszono objętość potrawy, co pozwoliło na wytworzenie puszek nadających się do handlu. Racje żywnościowe tego typu okazały się bardzo przydatne dla turystów i żołnierzy. W wieku XX powstała technologia zup w proszku.
Rodzaje zup
Zupa pomidorowa – wbrew obiegowej opinii nie jest nowym typem radzieckiej łodzi atomowej. Zupa pomidorowa to potrawa z (uwaga!!!) pomidorów! Ministerstwo Zdrowia potwierdza kilka przypadków śmierci spowodowanej zupą pomidorową, np. Pan Henio spod monopolowego zmarł w wyniku ugotowania zupy ze spleśniałych pomidorów zbieranych przez Polaków we Włoszech.
Zupa pomidorowa to ulubiona potrawa Adama Miauczyńskiego.
Zupka chińska – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando jako recepta na głód. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.
...i inne.
Tradycyjna niemiecka zupa z walca
produkcji zupy skondensowanej. Dzięki temu pomysłowi zmniejszono objętość potrawy, co pozwoliło na wytworzenie puszek nadających się do handlu. Racje żywnościowe tego typu okazały się bardzo przydatne dla turystów i żołnierzy. W wieku XX powstała technologia zup w proszku.
Rodzaje zup
Zupa pomidorowa – wbrew obiegowej opinii nie jest nowym typem radzieckiej łodzi atomowej. Zupa pomidorowa to potrawa z (uwaga!!!) pomidorów! Ministerstwo Zdrowia potwierdza kilka przypadków śmierci spowodowanej zupą pomidorową, np. Pan Henio spod monopolowego zmarł w wyniku ugotowania zupy ze spleśniałych pomidorów zbieranych przez Polaków we Włoszech.
Zupa pomidorowa to ulubiona potrawa Adama Miauczyńskiego.
Zupka chińska – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Ando jako recepta na głód. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.
...i inne.
Tradycyjna niemiecka zupa z walca
To koniec. Do usłyszenia i pozdrawiam!
Comments
2 Responses to “Zupa”
Post a Comment | Komentarze do posta (Atom)
żal!!!
ale gówno!
Prześlij komentarz